Uncategorized @lt

Kiek plastiko Vilniaus gyventojai išmeta kartu su mišriomis atliekomis ir kas su juo nutinka?

Vilniaus ir aplinkinių rajonų gyventojai į mišrių komunalinių atliekų konteinerius išmeta maždaug tiek pat plastiko, kiek jo išrūšiuoja į geltonus plastiko rūšiavimo konteinerius. Ne daug kas žino, kad tai nereiškia, kad jis patenka į sąvartynus. 

Iš gyventojų atliekų Vilniaus regiono mišrias komunalines atliekas rūšiuojančios mechaninio ir biologinio apdorojimo (MBA) gamyklos operatorius UAB „Energesman“ atrenka ir perduoda perdirbimui 11,4 tūkst. tonų antrinių žaliavų kasmet – plastikų, stiklo, metalų, popieriaus ir kartono. 

Įdomu, kad Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje atrenkama tiek antrinių žaliavų, kiek ir visoje likusioje Lietuvoje (11,5 tūkst. tonų antrinių žaliavų).   

„Mišriose atliekose dar yra labai daug pakuočių ir perdirbimui tinkamų antrinių žaliavų – vien mūsų gamykla atrenka tiek plastiko, kiek gyventojai jo išrūšiuoja į geltonus plastiko rūšiavimo konteinerius“, – pasakoja Algirdas Blazgys, „Energesman“ direktorius.

Pagal svorį, Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje daugiausia atrenkama stiklo – 3765 tonos. Antroje vietoje – popierius ir kartonas (2962 tonos), trečioje – plastikinės pakuotės (2348 tonos). 

„Ne visam atrinktam plastikui pavyksta rasti perdirbėjus, kuriems jo reikėtų. Plastiko pakuočių galėtume atrinkti ir daugiau, jei būtų, kas jį perdirba“, – pasakoja Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos vadovas.    

„Energesman“ jau aštuntus metus rūšiuoja ir tvarko Vilniaus regiono mišrias komunalines atliekas. Per dieną į gamyklą atliekas atveža apie 150 šiukšliavežių iš visos Vilniaus apskrities, kuriai priklauso 8 savivaldybės: Vilniaus miestas ir Vilniaus, Trakų, Elektrėnų, Ukmergės, Švenčionių, Šalčininkų bei Širvintų rajonai. Atliekos priimamos ir apdorojamos kiekvieną dieną.